The solunum yetmezliği Diaries
Wiki Article
Doku ve organların yeterince oksijen alamaması durumunda kişide farklı belirtiler ve komplikasyonlar da ortaya çıkabilmektedir.
Solunum yetmezliğinin teşhisi klinik değerlendirme ve tanı testlerinin bir kombinasyonunu içerir. Başlıca tanı yöntemleri şunlardır:
Kan gazı analizinde kanda bulunan oksijen ve karbon dioksit miktarının yanı sıra asit-baz dengesine (asitlik seviyesi) bakılmaktadır.
Ayrıca çAlright ileri düzeydeki hastalara mekanik ventilasyon yapılabilmekte, ağızdan ya da gırtlaktan girilip tüp takılarak solunumun devam etmesi sağlanabilmektedir.
Akciğerlerin yeteri kadar oksijen alamaması ya da karbondioksiti dışarı verememesi durumuna solunum yetmezliği denmektedir. Kanda biriken karbondioksit, vücut sıvılarını daha asidik bir hale getirdiğinden dolayı solunum yetmezliğine solunumsal asidoz da denilebilmektedir.
Ayrıca, solunum yetmezliği olan kişiler için evde bakım ve rehabilitasyon hizmetleri de sunulabilir.
Suggestion III solunum yetmezliği: Perioperatif gelişen solunum yetmezliği olarak tanımlanabilir. Atelektaziye, atılamayan sekresyonlara, ağrı nedeniyle gelişen yüzeyel solunuma bağlanır.
Kronik solunum yetmezliğinde solunum fonksiyonu kalıcı ve yavaş ilerleyen bir şekilde bozulmaktadır. Kronik solunum yetmezliği yaşayan hastalar bu belirtileri sürekli yaşadıkları için zamanla tolere edebilmektedirler.
Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri %95-one hundred arasında değişir. Akciğer sorunları olan kişilerde ise bu değerler biraz daha düşük olabilir.
solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir Doku ve organların yeterince oksijen alamaması durumunda kişide farklı belirtiler ve komplikasyonlar da ortaya çıkabilmektedir.
Akut solunum yetmezliği, kritik durumdaki hastaların yoğun bakım ünitesine yatırılmasının yaygın nedenlerinden biridir. Yoğun bakım ünitesinde uzun süreli yatış gerekse de bazı hastalar için bu süre daha kısa olabilir.
Tetikleyici etkenlerle karşılaşarak astım atağı geçiren hastaların etkilenme derecesine göre, hafif, orta ve ağır şiddette astım atakları tanımlanmaktadır. Hafif astım ataklarında hastayı rahatsız eden bulgular özel bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden ortadan kalkarken, orta ve ağır astım ataklarında hastalar acil gardenım isteyebilmekte solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir ve özel tedavilere gereksinim duyabilmektedirler.
İlaç tedavisi: Bazı ilaçlar, solunum yetmezliği olan kişilerin solunum yollarını genişletmelerine ve daha iyi nefes almalarına lawnımcı olabilir.
Solunum yetmezliği, vücudun oksijen alımında ve karbondioksit atımında yetersizlik yaşadvertığı bir durumdur. Akut solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir ya da kronik olarak gelişebilir ve çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkar.